Selamat Datang
Terima Kasih Atas Kunjungan

Kendatipun sekadar catatan peribadi, mana yang baik jadikanlah pengajaran. Mana yang kurang sesuai jadikanlah sempadan. Dalam kehidupan ini, ada saat manis, saat pahit, indah, muram, genting dan gembira. Semoga Allah memberkati hidup kita.

Singapore Flyer - Catatan Pengalaman

It’s the world’s largest observation wheel buat masa ini. Mungkin ini yang menariknya, pengalaman melihat sebahagian Singapore pada 16 Mac 2009 yang lalu. Tetapi hujan renyai-renyai ketika itu, menghalang pemandangan.

Sekali imbas, macam rim tayar basikal dengan kapsul gergasi yang memuatkan penumpang sekeliling rim. So yang mengerakkannya ialah yang ditengah-tengahnya, yang disokong oleh dua tiang.

Konsepnya agak mudah, tetapi aku kira arkiteknya telah mengambilkira kekuatan tiang serta rim berkenaan dengan bebanan 28 kapsul yang ditanggung serta putaran dalam masa 35 minit untuk satu pusingan. Flyer tu diletakkan di tengah-tengah kompleks yang turut menyediakan tempat membeli belah, souvenir serta kedai makan.

Dengan ketinggian 165m ketika dipuncak ( lebih sedikit separuh daripada ketinggian Petronas Twin Tower, 307m ) terasa gayat juga. Pada ketinggin inilah TV tu memaparkan yang anda sedang berada pada ketinggian tertinggi of the world’s largest observation wheel.

Tetapi kapsulnya berhawa dingin, luas, boleh muat ramai dan cermin kelilingnya bagi memudahkan melihat pandangan luar. Rasanya kapsul adalah sebesar bas mini. Kerusi disediakan serta TV Info tentang Singapore Flyer.

Kami yang seramai 13 orang pun tak terasa goyang-goyang. Ini katanya jauh berbeza Eye Of Malaysia yang aku sendiri belum mengalaminya. Rega asal tiket ialah S$29.95, tetapi sebab pelancung, dapat diskaun 50% bila tunjuk passport. So warga Singapore kalau nak dapat diskaun 50%, kena bawa pelancung bersamanya … ha ! ha !

Keseluruhan projek bernilai S$240 juta ( X 2.5 = RM 600 juta ) Fuh !!! Siap dibina dan memulakan operasi pada 1 Mac 2008, setelah kekira 2.5 tahun untuk menyiapkannya.

Tetapi segagah Flyer tu, pernah berlaku terhenti operasi beberapa kali pada tahun lepas akibat kegagalan sistem yang mengoperasinya. Flyer yang ada pengunjung dalam kapsul tu terhenti berputar dan orang di dalamnya dikeluarkan dengan pelbagai cara termasuk helicopter. Mesti tension giler.



Share:

0 Komen:

Pengunjung

Pengunjung 2

free counters

Total Pageviews

Blog Tazkirah